Παραδοσιακά Προϊόντα
Σπογγαλιεία στην Κάλυμνο
Η Κάλυμνος είναι γνωστή ως το «νησί των σφουγγαράδων», λόγω της σημαντικής ανάπτυξης και εξέλιξης της σπογγαλιείας που έλαβε χώρα στο νησί, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα σπογγαλιείας στη Μεσόγειο Θάλασσα από τα τέλη του 18ου αιώνα και μετά. Το πιο διάσημο και περιζήτητο προϊόν της Καλύμνου σε πολλούς τύπους και διαφορετικά σχέδια εξακολουθεί να είναι το φυσικό σφουγγάρι. Τα φυσικά σφουγγάρια της θάλασσας είναι υδρόβια ζώα, που εξελίσσονται, εξαρτώνται και επιβιώνουν μέσα στο περιβάλλον στο οποίο ζουν. Η ποικιλομορφία των μορφών τους είναι μια αλληλεπίδραση πολλών παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία του νερού, το φως, το υπάρχον ρεύμα, ο κυματισμός, το βάθος, ακόμα και η ηλικία του ζώου. Υπάρχει σε διάφορα χρώματα, μορφές, μεγέθη και συστάσεις. Οι θαλάσσιοι σπόγγοι χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια και αποτελούν μέρος της καθημερινής μας υγιεινής και καλλυντικής θεραπείας. Τα φυσικά σφουγγάρια έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συνθετικά. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, δεν μουτζουρώνουν, δεν διατηρούν μυρωδιές και η μαλακή τους σύσταση παρέχει βαθύτερο και χωρίς ερεθισμούς καθαρισμό του δέρματος. Δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την προσωπική υγιεινή αλλά και στη βιομηχανική και τη φαρμακευτική βιομηχανία.
Εκτός από τα εξαιρετικής ποιότητας σφουγγάρια που μπορεί κανείς ακόμα να βρει στην Κάλυμνο, οι κάτοικοι του νησιού παράγουν επίσης αγνό θυμαρίσιο μέλι, διάσημο από την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Εποχή για την ποιότητά του, σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς Στράβωνα, Πλίνιο και Οβίδιο. Η διαδικασία για την παραγωγή του μελιού σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα φυτά και στην περίπτωση της Καλύμνου, βασίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία αρωματικών βοτάνων, όπως το θυμάρι, το φασκόμηλο και η ρίγανη, γεγονός αξιοσημείωτο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι το έδαφος είναι κυρίως ορεινό και άγονο. Οι μελισσοκόμοι της περιοχής εκμεταλλεύονται αυτή την ιδιαιτερότητα και βάζουν τα σμήνη των μελισσών τους να βοσκήσουν σε αυτά τα βότανα, οπότε το αποτέλεσμα είναι ένα κόκκινο-χρυσό μέλι που συνδυάζει τις αποστάγματα αυτών των αρωμάτων σε μια ιδιαίτερη γλυκύτητα.
Στην πατρίδα των ψαράδων και των δυτών ο επισκέπτης θα γευτεί μια τεράστια ποικιλία μοναδικών τοπικών μεζέδων, όπως γεμιστά αμπελόφυλλα, κάθε είδους φρέσκα ψάρια, χταπόδι στη σχάρα, μπαλάκια χταποδιού με ψιλοκομμένα , αχινούς, στρείδια κ.α. και έχει την ευκαιρία να αγοράσει το «σπινιάλο» ένα καταπληκτικό ορεκτικό που παρασκευάζεται από τους ίδιους τους ψαράδες και περιλαμβάνει χτένια, αχινούς και διαβολόψαρα που διατηρούνται σε θαλασσινό νερό. Το πιο αυθεντικό προϊόν της Καλύμνου όμως είναι η «Κριθαρένια Κουλούρα» (κριθαρένιο ψωμί) που ζυμώνεται με γλυκάνισο και μαστίχα. Πρόκειται για ένα είδος παξιμαδιού που αρχικά φτιάχτηκε για τους ναυτικούς, οι οποίοι το έπαιρναν μαζί τους όταν έφευγαν, καθώς ήταν το μόνο τρόφιμο που μπορούσε να καταναλωθεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανενός είδους συντήρηση. Στην Κάλυμνο μπορεί κανείς επίσης να δοκιμάσει το περίφημο «Επτάζυμο Ψωμί» (επτά φορές ζυμωμένο ψωμί) και το «Επτάζυμο Κράκερ», τα οποία ζυμώνουν και τα δύο με ούζο και γλυκάνισο. Πρόκειται για προϊόντα βυζαντινής προέλευσης που θα συνοδεύσουν ιδανικά τα γεύματά σας αλλά και τον καφέ σας. Τα καλυμνιακά τυριά είναι επίσης εξαιρετικά για τους λάτρεις των γαλακτοκομικών προϊόντων: η κοπανιστή, η καλυμνιακή μυζήθρα (είτε φρέσκια είτε αποξηραμένη), αλλά και το καλυμνιακό καλαθάκι, το οποίο είναι ένα αλμυρό, ημίσκληρο τυρί, είναι μερικά από αυτά.
Επιπλέον, η Κάλυμνος είναι γνωστή για την παραγωγή εσπεριδοειδών.
Τέλος, οι επισκέπτες της Καλύμνου μπορούν να βρουν εδώ παραδοσιακά χειροποίητα υφαντά, παραδοσιακές φορεσιές και λαϊκές καλλιτεχνικές δημιουργίες.







